В ситуацията, в която е държавата, да каже някой, че е доволен – надали има такъв, но поне някакъв политически консенсус, разум видяхме във всичките участници.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края на политическите консултации в НС.

Неслучайно, тъй като най-бягащата дата за избори беше 5 октомври. Поради това, че никой не каза, защото на 4-и бил религиозен празник на мюсюлманите, се предлагаха други дати. Аз затова предложих 5-и, защото в ГЕРБ има много български мюсюлмани, така че не виждам никакъв проблем да се направят и на 5-и, коментира Борисов. Той заяви, че след консултациите при президента се надява Миков да издейства и да покани други партии, не само парламентарно представените, може и тези в Европарламента, и тези, които са с над един процент – все пак това е право на президента, той да си прецени, допълни Борисов.

Въпросът е колко бързо и как трябва да се викне Международният валутен фонд. Още веднага трябва да се викне, за да почне да прави преговорите. Убеден съм, че това е единственият шанс – след това управление на тази тройна коалиция следващият бюджет вече ще го прави фондът. То няма какво да се обсъжда, то вече е задължително, заяви Борисов.

Оттук-нататък, вече със съжаление, Борисов каза, че се сбъднали всичките му най-черни предсказания за държавата и се страхувал да не му излезе прякор като Нострадамус.

И многото хора, които се изказаха за стабилност накараха хората в България да си мислят обратното, защото, когато Орешарски или Чобанов казват, че нещо е стабилно, това значи, че не е стабилно. Предложението ми беше още днес Тройната коалиция да смени Орешарски и Чобанов, за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще бъдат стабилни, заяви лидерът на ГЕРБ.

Помолен да коментира мненията, че проблемът с банките е политически Борисов каза: "Връщате се 10 дни назад и вижте как беше започнат целият проблем с банките".

Според него щом вече има дата за избори на кабинета ще се даде чисто технологично време, най-вероятно до края на юли. Трябва да се даде мандат за преговори с фонда, сега вече парламентът е нужно да работи този един месец и да се направят всички законодателни неща, включително да се имитира веднага нов дълг и то от поне 5-6 милиарда, за да успокои хората. Катастрофата се превърна в бедствие, продължи Борисов.

Той отказа да коментира точно по какъв начин ще бъде конструиран кабинетът до изборите. Приоритет на приоритети, според Борисов е бързото финансово стабилизиране. Той обясни, че е недопустимо сега да се коментира темата за еврокомисар, при положение че в следващите 2-3 дни трябва да се покаже стабилност в държавата, главно за външните пазари.

Най-изгодното за ГЕРБ е да им хвърлим вината и, въобще да не се месим в тези консултации и да правят, каквото искат - това би било изгодно за партиите, но за държавата – фатално, каза Борисов. Затова той бил казал на останалите лидери, че е готов да се обсъдят всякакви сценарии на консултациите при президента, за да може да се вземе заем.

Запитан как може да бъде склонен на теглене на МВФ, което би било катастрофа за България, лидерът на опозицията, каза, защото е катастрофа, която вече е станала. Когато съсипаха държавата и фондът е задължителен.

Надявам се, че прокурорът, доколкото знам са правили някаква среща при президента, ще потърсят и наказателна отговорност за това, което се случи. Крайно несериозно е вицепремиер да каже, че някой дава по 50 лева да правят опашки пред банките, коментира Борисов и добави, че няма да бъдат изтеглени над 500 милиона лева, ако това е така. Според него един месец трябвал по незабавните преговори с Международния валутен фонд. Ситуацията сега е такава, че трябва да се взимат заеми, добави той.