Румънски гражданин твърди, че е русият младеж, заснет с ромското семейство през май 2013 г. в Кипър, и е приел да даде ДНК-проба, за да бъде сравнен с Бен Нийдъм, детето, отвлечено на година и девет месеца през 1991 г., съобщава гръцкият в. "Етнос" във вторник.

Заради сходството на румънския младеж с бебето на британското семейство Нийдъм, изчезнало преди 22 години на гръцкия о-в Кос, бяха задействани гръцкото представителство на Интерпол и кипърската полиция, която също е провела операция, за да го открие. В крайна сметка, гледайки видеозаписа, румънският гражданин решил да се представи на полицейските власти.

Той казал, че е румънец и че е на 21 години. Пристигнал е в Кипър през януари по лична и професионална работа и майка му е в Мадрид, а баща му в Румъния. Не знаел за случая с изчезналия Бен Нийдъм, но се съгласил да даде ДНК-проба, за да бъде сравнен с изчезналото момченце. Румънският гражданин обаче казал, че не знае дали е бил осиновен.

Твърди се, че случаят е започнало от един видеофилм, заснет през май 2013 г. от адвокат от кипърски произход. Филмът показвал рус младеж да стои в църквата Света Троица в Лимасол близо до ромско семейство.

След разкритието на случая с малката Мария, адвокатът предал видеото на председателя на адвокатската колегия на о-в Кос, а той на свой ред го предал на гръцката полиция. След това полицията подала сигнал чрез Интерпол на кипърската полиция, за да открие младежа и да вземе от него генетичен материал.

В свои изявления кипърският министър на правосъдието и обществения ред Йонас Николау заяви, че освен информацията, че е било видяно някакво лице, което стояло заедно с роми и имало съмнения, че то би могло да е малкият Бен, друга каквато и да е такава информация не е имало. Той подчерта, че властите ще разследват различни казуси, при които роми са стигали до там, че да продават децата си.

Разследването бе подето във връзка с дело за изчезването през 1991 г. на дете от британско семейство по време на почивката му на гръцкия остров Кос в Егейско море.

Правоохранителните органи на Кипър са мобилизирани, за да издирят  23-годишен младеж, за когото се смята, че е отвлеченият на година и девет месеца през 1991 г. Бен Нийдъм. Майката Кери Нийдъм в интервю за британски вестник каза, че човекът на видеото има сходство с визията, която Бен би могъл да има в момента.

Семейството ни никога не е губило надежда Бен да бъде намерен и сме въодушевени от факта, че гръцката полиция продължава разследването, каза Кери Нийдъм.

На видеото се виждал младеж със сини очи и светлокестенява коса. Предполага се, че той е пристигнал в Кипър преди няколко години в състава на циганско семейство, за да избегне военната служба в гръцката армия. Човекът, направил видеото, е действал, след като този месец гръцката полиция откри русото момиченце Мария в ромски лагер в централна Гърция.

Смята се, че 21-годишният Бен е бил с майка си на о-в Кос, където дядо му и баба му от страна на неговата майка се преместили за постоянно. На 24 юли 1991 г. детето изчезнало. Британското семейство е убедено, че Бен е бил отвлечен с намерението да бъде продаден за осиновяване от трафиканти на деца. Версията на семейството обаче не почива на факти. От 22 години насам семейството не е преставало да търси бебето, изчезнало внезапно през онова лято на о-в Кос, пише още в. "Етнос".