"Има реална опасност болница "Пирогов" да спре плановия прием на пациенти", заяви директорът на болницата доц. Стоян Миланов, предаде БНР. Като причина той изтъкна, че Здравната каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената от болницата дейност през септември.

„Пирогов" е сред трите болници в София, която не е подписала кредитните известия на здравната каса, че за септември ще им се плати засега 80 на сто от извършената дейност, посочи директорът доц.Стоян Миланов:

"Тоталният рекет, на който сме свидетели, е безпрецедентен диктат от страна на НЗОК към „Пирогов" като болница. С писмо от понеделник, което имате, принуждават ръководството на болницата да извърши документно престъпление, като преправи отчетена, призната и фактурирана дейност за месец септември."

"4 милиона 33 хиляди лева са фактурирани и признати засега от касата като извършена дейност в "Пирогов", посочи д-р Миланов и уточни, че в момента Районната здравно-осигурителна каса проверява лечението на 350 пациенти в Пирогов.

"Тази услуга към 4500 пациента е извършена и фактурирана. Случайно или не, в момента сме подложени на една масирана проверка от РЗОК, която обхваща над 350 пациента, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че няма да бъдат заплатени", каза доц. Миланов.

Той посочи, че е възможно болницата да бъде декапитализирана за три месеца, което ще доведе до ликвидация на дружеството. Директорът на спешния институт каза, че от „Пирогов" връщат фактурите към Районната здравно-осигурителна каса обратно:

"Съществува реална опасност "Пирогов" да спре плановия прием, тъй като нашият спешен прием е в обем около 80% от дейността ни. Това е все едно да оперираме апендицит и да извършим 80% от операцията. Т.е. да оставим корема отворен."

Последствията от неплащането на дължимите средства още са непредвидими, каза още д-р Миланов, но обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември.