Най-ниската скорост на топлото морско течение Гълфстрийм, засечена от специалистите за последните 5 години, може да стане причина за един от най-суровите зимни периоди в историята на Стария континент. Гълфстрийм оказва значително влияние върху формирането на времето в цяла Европа.
Гълфстрийм води началото си край бреговете на Флорида, носи своите топли води през целия Атлантик по източното крайбрежие на Северна Америка към Европа, като образува достатъчно меки природни условия в зимния период на Европа.

Според резултатите от наблюденията за състоянието на течението сега, то започва да губи скорост при преминаването на северноамериканската брегова линия. В някои области забавянето достига половината от отбелязаната през 2012 година скорост.

Засега специалистите се затрудняват да говорят за конкретните причини за рекордното забавяне на Гълфстрийм за петгодишния период, но последствията може да се очакват от жителите на Стария континент след няколко месеца. Необичайно студената зима е гарантирана на континента.

Ако Гълфстрийм изчезне напълно, в Европа може да настъпи климатична катастрофа и като следствие гибел на редица екосистеми.