Много е важно банковата система да не стане жертва на слухове. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Трябва да имаме грижа за съхраняване на макроикономическата стабилност, най-важният елемент на която е сигурността на банковата система", посочи той. Според Местан "трябва да се предотврати ефектът на снежната топка, ситуацията трябва да се овладее".

"Очаквам разговори, очаквам цялата мощ на държавата в защита на банковата система", каза той.
Местан допълни, че очаква в тази ситуация всеки да поеме своята отговорност и да се инициират срещи с всички лидери на политически сили и със специализираните органи на държавата. Той бе категоричен, че трябва да се загърбят партийните конфронтации и да се погледне към интереса на България.

Банковата стабилност предизвика редица коментари сред политиците.

В социалната мрежа "Фейсбук" социалистът Георги Кадиев написа:
"Уважаеми българи, няма опасност за спестяванията ви. Банките ни са в добра ликвидност и с добри портфейли.
Естествено, няма банка, която да има 100% ликвидност. Няма банка, която да издържи на паника и масово теглене на депозити".
Той обаче не спести и критиките си към правителството.

"И тук е ролята на премиер /къде е?/, финансов министър /и той къде е?/, БНБ, КФН. Не е работа на МВР да успокоява пазара, а на финансово министерство. БНБ сега прави това, което трябваше да направи първия ден при кризата с КТБ. Надявам се да няма нови анонимни имейли. Надявам се на адекватни реакции", допълва Кадиев.

Социалистът призова да не се допуска срив на доверието в банките.
"От срив на доверието в банките губим всички, дори и тези, които на пръв поглед печелят", категоричен е Кадиев.