След унищожителното торнадо “Свети Юда” в латвиския град Вентспилс се появиха мародери. Началникът на полицията там Янис Арайс съобщи, че са засилени полицейските патрули в града. Разбити са витрините на няколко хранителни магазина, но потенциалните престъпници не са успели да проникнат в помещенията през счупените прозорци, каза Арайс.
В резултат на бурята е напълно разрушена необитаема жилищна сграда в град Лиепая, при което няма пострадали. В Рига заради силния вятър не работят светофарите на най-малко 10 кръстовища. В Естония без ток в резултат на бурята са 67 200 домакинства на територията на страната.

По данни на компанията, повечето от останалите без ток сгради са в Тартуската, Виляндиската, Пярнуската и Валгаската области, където поривите на вятъра достигнаха над 30 м/с. С отстраняването на неизправностите се занимават 140 бригади на електрическата компания. Главната причина за нарушението на електроснабдяването е падналите дървета върху електропреносните линии.

В град Пайде вятърът е отнесъл покрива на спортна зала на местна гимназия и е повредил покрива на друго средно училище в Пярну. В Талин мощният вятър е повалил няколко билборда и дървета. По данни на мобилните оператори, в много части от страната са възникнали проблеми с мобилната връзка. Засега няма данни за пострадали.

Към момента вятърът в балтийския регион отслабва. Синоптиците прогнозират подобряване на времето във втората половина от деня.
Стихията достигна Латвия в нощта на понеделник срещу вторник. Скоростта на вятъра в отделни региони достигна 32 м/с.

От балтийските страни Литва е най-леко засегната от бурята. Няма постъпили съобщения за пострадали или насени щети.

208 населени места в руската Ленинградска област с население 30 000 души остават без електричество, съобщи пресслужбата на регионалното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия, предаде РИА Новости.

Към 14.00 часа българско време в зоната без електроснабдяване са 208 населени места с население 30341 души в Кингисепския, Сланцевския, Тосненския, Гатчинския, Тихвинския, Лужския и Волосовския райони на Санктперетбургска област, посочва се в съобщение на ведомството.

Електроснабдяването е прекъснато в 700 населени места в Русия заради лошото време във връзка с приближаването на бурята „Свети Юда”, жертва на която станаха най-малко 15 души в Европа.
Бурята доведе до повишаване на нивото на водата в река Нева.

Областната дирекция на министерството на извънредните ситуации на Русия в Санкт Петербург посъветва гражданите да се запасят с вода, храна и медикаменти, както и да не изключват телевизорите си и радиоприемниците си, във връзка с приближаването на бурята „Свети Юда”, предаде РИА Новости.

В понеделник бурята премина през територията на Великобритания, Германия, Холандия, Дания и балтийските страни. Жертва на бурята станаха над 10 души. Във вторник стихията предизвика прекъсване на електроснабдяването в населени места в руските Ленинградска и Новгородска области.