Всички банки са стабилни. Това са зловредни слухове, които искам категорично да опровергая. Това заяви Цветлин Йовчев на излизане от Народното събрание.

Вътрешният министър бе категоричен, че подобни слухове не бива в момента да се разпространяват. "Проверка към момента е образувана и вървим нататък, но няма нито идея, нито в момента някой е мислил или планирал такива действия. Нито ще влизат квестори, в която и да е банка. Нито ще влиза прокуратура или ДАНС, в която и да било банка", коментира Йовчев.

"Банката е стабилна. Всички банки са стабилни към момента. Нямат ликвидни проблеми. Има достатъчно ресурси и инструменти на държавата да въздейства на всяка злонамерена атака. Да, има злонамерена атака", потвърди още веднъж Йовчев. Той посочи, че не е в състояние да формулира квалификацията, но престъплението е тежко.

Попитан какво означава злонамерена атака Йовчев обясни, че тази атака цели да създаде паника в населението и да предизвика атака срещу банката, която да доведе до нейното дестабилизиране. Банковата система е стабилна, тя е по-стабилна от повечето в Европейския съюз, подчерта той като отказа да коментира дали атаките са политически.

Провел съм консултации и разговори както с представители на банката, така също и с представители на БНБ, гарантира Йовчев. "Тази сутрин с министъра на финансите, имахме среща с главния прокурор, с председателя на ДАНС, включително и при президента имахме среща. В резултат на тези разговори се затвърждава моето убеждение, че банковата система е стабилна. Тя е по-стабилна от повечето в ЕС. Има достатъчно механизми и ресурси. Демонстрира се решителност да се действа в тази посока, не само да се гарантира финансовата стабилност, но и да се търси отговорност от тези, които си позволяват да действат по този начин", разкри Йовчев.

Запитан дали крайна сметка хората могат да бъдат спокойни и да се отърсят от паниката, която ги е наредила на опашките, както и дали той самият, ако е имал пари там, е щял да ги остави спокойно, Йовчев показа документ, който показва, че е клиент на Първа инвестиционна банка. "Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Абсолютно категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, но са съизмерими с моята заплата", каза Йовчев.

Вътрешният министър коментира и смс сагата, като бе категоричен, че тези смс-и са пратени съзнателно. "В момента се води разследване. Има много смс-и и много имейли", допълни той.