Определено имаме установени злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока.

Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред журналисти в парламента.

Йовчев обясни, че това е изключително тежко престъпление и хората, които се ангажират с такава дейност ще понесат тежка отговорност.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони като са разпращани смс-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни по-конкретно Йовчев, но отказа да назове конкретни имена, тъй като се води разследване. Според него говоренето за това кой има интерес от това би могло да доведе само до допълнително напрежение. От проведени разговори вчера и днес Йовчев увери, че финансовата система в страната е стабилна.

Държавата разполага с ресурси и инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тази посока, че ще проведем разследванията докрай и тези, които се занимават с такава дейност ще си получат заслуженото, увери Цветлин Йовчев.

Относно това дали има атака, каквато описа по-горе, насочена към КТБ, Йовчев каза, че няма такива наблюдения там да е имало такава целенасочена атака, която да е целяла дестабилизиране на банката. Всички трябва да са изключително внимателно в говоренето си, защото това е една система, с която не бива да се играе, каза Йовчев и уведоми, че е водил разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, относно това, че ще се предприемат изключително решително действия срещу тези, които се опитват да клатят банковата система.

Не стана ясно кога да се очакват резултатите от разследването, тъй като това, обясни Йовчев, зависело от това колко бързо ще бъде проведено разследването. Въпреки това министърът на вътрешните работи изрази убеденост, че резултати ще има.