ГЕРБ ще прави това, което кажа аз. Как по-ясно да го кажа? Цветанов казал, идете и го питайте какво е казал. Борим се за максимална избирателна активност, където ГЕРБ да има толкова повече, че да не му се налага да прави коалиция.

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с изказване на Цветан Цветанов от днес, в което той заявява "ДПС трябва да са в опозиция и да почиват дълго време".

Ако е същата ситуация като сега какво ще правим? Ще оставим БСП, ДПС и "Атака" пак да управляват?, запита Борисов.

Той обясни, че цялата предизборна кампания на ГЕРБ щяла да има една единствена точка – "гласувайте, за да не се налага коалиция".

Цветанов е много тежко обиден на това, което направи прокуратурата към него. Затова многократно съм казвал, че когато се изказва трябва да внимава и да не ангажира партията. Кой да е във властта и кой – не, определят само българските избиратели. Преди една година същото говореха за нас, коментира отново лидерът на ГЕРБ изказването на заместника си.

Според Борисов преди една година от трибуната на НС и от това, което се чувало от лидерите на ДПС, БСП и "Атака" целяло да се разбие, разруши и ликвидира ГЕРБ. Това, според Борисов, било основната им задача. Практиката показва, че когато си поставиш такива задачи, никога не можеш да ги изпълниш, защото не ние определяме коя партия да я има, или да я няма, а хората, които гласуват, каза Борисов.

Той посочи, че целта на ГЕРБ винаги е била максимално голяма избирателна активност, максимално голяма разлика между тях и останалите партии. Тогава можеш да управляваш сам, защото народът ти е казал - управлявай. Ако народът не го направи, той ти казва - търси някакви партньори. Надявам се, а и виждайки тази ситуация, в която тройната коалиция – "Атака", БСП и ДПС доведоха България, да имаме такава разлика между нас и останалите, че да не се налага да правим коалиции, заяви лидерът на ГЕРБ.

Запитан дали оставя вратичка за преговори с ДПС и че не е постоянен, Борисов запита как да бъде по-постоянен от това, което казва.

Относно темата със задълженията на НЕК, които са в размер на 3 млрд. и запитан кой ще ги плати, които са се натрупали в последните 4 години, Борисов каза: "Не са в последните четири години. Помните ли, когато излизах пред вас и казвах: Какво да правя хора с Цанков камък? Трябва да дам още 200 млн. иначе това бутиково съоръжение ще стои, а сме похарчили 1 млрд. за него не ние, а предишната коалиция. Как да не го платим? Нашите задължения, които сме създали, са само да сме доплатили тези проекти – Белене и Цанков камък", коментира лидерът на опозицията.

Запитан, относно това, ако ГЕРБ управляват отново, кой ще плаща тези пари Бойко Борисов отвърна - всички, които са допуснали три години ДПС, БСП и "Атака" да управляват. Всички заедно ще ги платим, добави той.

А дали прокуратурата трябва да разследва договорите с американските тецове и Иван Костов, Борисов коментира, че трябва, но не само тях, но и тези, които се готвят да подпишат. "Това, което се готвят да подпишат, е още по-тежко нарушение, отколкото предишното, каза още Борисов.