Виетнамският вицепрезидент Нгуен Тхи Зоан запя "Хубава си моя горо" заедно с "Мистерията на българските гласове".

Родната формация изнесе концерт пред над 450 виетнамци, които са завършили висшето си образование у нас като част от културната програма към държавното посещение на президента Росен Плевнелиев във Виетнам. Вицепрезидентът на страната е една от над 30 000-те виетнамски студенти, получили диплома у нас. Голяма част от тях всяка година се събират и празнуват 24 май, за да си спомнят българските преподаватели, които са им дали знания.

Видях за първи път сняг на 18 години, когато дойдох да следвам информатика в София, сподели един от присъстващите, който бе дошъл на събитието заедно със съпругата и малкото си детенце. Той бе един от хората, с които президентът успя да размени няколко думи на чист български език. Оценявам вашата любов към България, вие сте мост между нашите две държави и за мен е удоволствие да стисна ръката на всеки един от вас, обърна се президентът към присъстващите.

Образованието в България ми е помогнало много и ме е въоръжило със знания, които използвам тук, отбеляза и вицепрезидентът на Виетнам. Много ключови лица и ръководители на Виетнам са завършили образованието си в България, отбеляза дамата. При разговорите си с Плевнелиев тя е посочила надеждата си България да обучи нови висококвалифицирани експерти като инженери и енергетици за Виетнам. Към момента обаче страната ни отпуска едва една стипендия годишно за виетнамски студенти.