Антиправителствените студентски протести продължават да се разрастват. Във вторник, седмия ден от началото на окупацията в Софийския университет, учебната дейност там е възстановена, но Ректоратът остава напълно блокиран, въпреки позицията на Академичния съвет, че е против тази форма на протест.

Рано сутринта във вторник ректорът на СУ "Св. Климен Охридски" проф. Иван Илчев заяви, цитиран от БНР, че университетът търпи финансови загуби от окупацията.

Все повече студенти от различни университети в цялата страна се присъединяват в подкрепа на своите колеги от СУ - Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Нов български университет (НБУ), Великотърновски университет, Пловдивски университет, Технически университет.

Във вторник по обед за пръв официално в протеста се включиха и студенти от УНСС. Те окупираха зала 4026 в 13 часа, когато започва лекция на депутата от БСП и зам.-председател на комисията по икономическа политика Румен Гечев. Студентите организираха акция и пред централния вход на УНСС.

Към протеста се присъединиха Русенският университет "Ангел Кънчев“ и Богословският факултет на СУ.

Студентите от Русе заявяват своята "безусловна и категорична” подкрепа за действията на колегите им от Алма Матер и "казват своето твърдо „НЕ!” по отношение управлението на Пламен Орешарски”.

"За нито един от нас не е безразлично в каква държава живеем и дали ще позволим съсипването й да продължи с безумни решения и вземане на огромни кредити, както се случва през последните близо 5 месеца. Нека заедно прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната, както и да противодействаме активно на картелно-партократския хаос! За нас България е над всичко!”, се казва в декларацията на студентите от Русе.

Според тях промяната е "силно желана от цялата нация” и трябва да се случи "тук и сега” чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Около обяд студенти от Нов български университет, които бяха първите, подкрепили акцията в СУ, блокираха за кратко Околовръстното шосе в София в знак на съпричастност с исканията на колегите им от Алма Матер.

Солидарност със студентския протест заявиха и преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на Софийския университет, според които младежите са намерили "морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно”.

Оттам обаче допълват, че "окупацията сама по себе си е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтено и компетентно управление на родината ни” и призовават за протест "очи в очи” (по улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността”.

"Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да проявят своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята”, пише още в декларацията от Богословския факултет.

Студентският съвет към Медицински университет в София пък реши да проведе "студентски референдум”, в който студентите "да изразят свободно и ясно своето мнение, отговаряйки на въпроса "За или против окупациите на университети сте като форма на протест?”.

Допитването ще се проведе в сряда от 14:00 до 16:30 часа и в четвъртък от 09:00 до 16:00 часа. Всеки студент, който желае да гласува, трябва да представи студентски книжка или друг документ, удостоверяващ, че е студент в МУ.

След публично броене, на което са поканени медиите, резултатите ще бъдат обявени в 10:30 часа в петък - Денят на народните будители, часа пред сградата на Предклиничния учебен център на столичната ул. "Здраве".

Подкрепа на студентите от София, протестиращи срещу правителството, продължиха да дават и колегите им от Великотърновския университет, но те са против окупация на зали и сгради, а към полотическите искания прибавят и чисто студентски.