Все по-сериозно се замислям и МЗ да сезира прокуратурата по повод този 1,5 млрд. лв., който изчезна от НЗОК в нарушения на Закона за здравното осигуряване. Това каза здравният министър Таня Андреева.

Така най-вероятно в края на ноември ще стане ясно дали държавното обвинение ще бъде сезирано и от МЗ. "Аз продължавам да твърдя, че ресурсът, с който НЗОК работи не е малък, той просто не беше управляван достатъчно добре и всички възможни буфери бяха разходвани", каза Таня Андреева.

Преди да каже това, на здравния министър й се наложи отново да отговаря на въпроси за недостиг на пари в здравеопазването. Тя е категорична, че ще се намери целият финансов ресурс, за да се разплатят на 100% дейностите на лечебните заведения до края на 2013 г. В момента финансистите търсят от къде. "80% са осигурени в най-песимистичния вариант от тези 104 млн., които ще бъдат в разходната част на бюджета за 2014 г., ще се доплати разликата до 100%", каза здравният министър. Тя посочи, че проблемът е, че в края на годината много трудно се търси и се намира най-вече финансов ресурс, за да могат такъв тип дефицити да бъдат компенсирани. "Общо взето това беше една предизвестена история, тъй като един бюджет, който се прави за 10 месеца и резервът се отблокира много по-рано отколкото трябва, беше много нормално в последните месеци да няма достатъчно ресурс. Но аз мога да поема ангажимент и лечебните заведения да бъдат спокойни, че ще получат в пълен размер изработената дейност", каза Андреева. Тя посочи и че част от тях вече имат и надлимитна изработена такава.

Ввластите отдавна обмислят да сезират прокуратурата за изхарчените 1,4 млрд. лв. от здравни вноски, предвидени за т.нар. втори стълб на осигуряването. Средствата стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство, твърдят отлично осведомени. Прехвърлянето стана по идея на дясната ръка на Бойко Борисов вицепремиерът Симеон Дянков. В началото на годината председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че ще съди тогавашния финансов министър Симеон Дянков и призова всички българи да последват примера му, тъй като през последните четири години близо 2 млрд.лв. от здравните осигуровки били пренасочени за други нужди.

"Аз лично се чувствам ощетен и смятам да съдя министър Дянков за това - като гражданин, не и като лекар, не и като председател на съюза, като гражданин, че той е обсебил моите вноски", заяви д-р Райчинов. "Не позволявайте да ви крадат. Непрекъснато да бъдат преследвани, плюти и гонени лекарите - ами те ще напуснат тази държава лекарите, това е най-лесното и аз лично това ги съветвам", каза още той тогава.