Световно известният английски класик Чарлз Дикенс няма да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас", решиха вчера общинските съветници в морския град.

Отхвърлянето на предложението, което бе внесено от НФСБ, предизвика бурен скандал в залата. Хората на Валери Симеонов скочиха срещу мнозинството от ГЕРБ и ги обвиниха в неграмотност. "Какво е всъщност един английски класик пред Ваши Величества от ГЕРБ? Говорим за литература, дух, изящество, за световни ценности. Цървулите няма как да го разберат. Това са хора, които са прочели една книга в живота си и тя е телефонният указател през детските си години. Може би и "Винету" са чели, но са я сричали. Това е срам и позор", заяви общинският съветник от НФСБ Валентин Касабов.

Патриотите на Симеонов поискаха още преди година Чарлз Дикенс да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Бургас. Мотивът им бе, че прочутият английски романист е пребивавал в Бургас като военен кореспондент през периода 1853-1855 година. Той е написал и пътепис за морския град, в който разказва за духа на Бургас и неговото значение. Съветниците от ГЕРБ, заради които предложението бе отхвърлено, се оправдаха, че имат право да удостояват с почетното звание само петима души на година. Със същия мотив бе отхвърлено и предложението на опозицията почетен гражданин на Бургас да стане Жулиета Шишманова. Вместо това мнозинството в местния парламент отдаде тази чест на покойната журналистка Йорданка Ингилизова и на Мария Халачева, шеф на ансамбъл "Китка".