На 81-годишна възраст почина композиторът академик Христо Недялков. Това съобщи председателят на Народното събрание Михаил Миков от парламентарната трибуна, предаде репортер на БГНЕС.

В пленарната зала депутатите и министрите почетоха с едноминутно мълчание паметта на акад. Христо Недялков.

Академик Христо Недялков Христов е български хоров диригент и композитор, основател на Детския хор към БНР.

На 25 януари тази година, на тържествена церемония по повод 78-годишнината на Българското национално радио, голямата награда "Сирак Скитник" 2012 г. бе връчена на акад. Христо Недялков, диригент на Детския хор на Българското национално радио - за цялостен принос в развитието на радиото.

През 1956 г. завършва Българската държавна консерватория, със специалности "Хорово дирижиране" при проф. Георги Димитров и "Композиция" при проф. Парашкев Хаджиев. Между 1956 и 1960 г. работи като музикален оформител в Детския отдел на БНР, както и като диригент на Хора на медицинските работници (1955-60) и на Хора на софийските девойки (1966-70).

През 1960 г. основава Детския радиохор и е негов главен диригент. Под негово ръководство хорът прави турнета в около 30 страни по света, в Европа, Азия и Америка. Самият Недялков многократно е канен като гост професор и диригент в много държави. Смятан е за водещ световен авторитет в областта на детското хорово изкуство, автор е и на научни трудове и доклади за конференции, посветени на тази тематика. През 1989 г. е избран за професор по хорово дирижиране в Софийски университет.

Всепризнат и широко известен специалист, акад. Недялков е участвал в журитата на редица международни хорови конкурси: Корк (Ирландия), Неерпелт (Белгия), Ланголен (Великобритания), Варна (България), Оломоуц (Чехия), изнесъл е доклади по проблеми на хоровото изкуство пред международни конференции. Дирижирал е с голям успех Детския радиохор в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка. Само в Япония, Маестро Недялков е дирижирал около 500 концерта в 150 града, по време на осемнадесетте концертни турнета на Детския хор на Българското национално радио в тази страна.

За големия му принос в развитието на културните връзки между двата народа и по предложение на японското правителство, през 1995 година с указ на японския император проф. Христо Недялков бе награден с най-високия японски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище "Златни лъчи" с розетка, а през 1996 година бе провъзгласен за Почетен гост-професор на престижния японски университет "Токай". През 1984 година е награден от унгарското Министерство на културата с медала за музикално изкуство "Золтан Кодай", а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата "Посланик на европейската култура".

Акад. Христо Недялков притежава и най-високи български държавни отличия, между които орден "Стара планина" І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – "Марин Дринов" на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. Лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за изключителни художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали.

Поклон пред светлата му памет!