ДПС вече изпълни политическия си ангажимент да се обърне с искане към КС за отмяна на мораториума за купуване на земя от граждани на ЕС. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан.

Така ДПС вече подготвили искане за сезиране на Конституционния съд. А Местан припомни позицията им, че това решение на НС противоречи не само на договора за присъединяване, противоречи и на основния закон. Към момента те са събрали подписите на цялата парламентарна група, има и искане до БСП и ще изчакат до утре. Местан очаква от тях поне частична подкрепа. ДПС смятат за безпредметно да се обърнат към депутатите от Атака, както и към парламентарната група на ГЕРБ. Местан каза, че ако продължават да стоят сами, ще бъдат принудени да изпратят своето искане до останалите органи, които имат право да сезират КС – тримата големи, а преди това към "почитаемия президент Росен Плевнелиев".

Подписите до момента са 36 и в тях са тези на всички депутати на ДПС. Колкото до тезата на лидера на ГЕРБ от преди дни, за всеобщата лудост, от която всички били обхванати, Местан каза, че я оспорва.

"Всеобща лудост е емоционално състояние, което вероятно е обсебило всички парламентарни групи", каза той и припомни, че ДПС са гласували против.

"Понеже подобен политически акт предполага бистър ум, а не състояние на лудост, ще чакаме отговор от КБ. Надяваме се той да бъде положителен, поне частично положителен, така че да се съберат необходимите подписи за сезиране на КС".

От ДПС не са водили разговори с някои от депутатите на БСП затова дали ще го подпишат и мислят, че е по-коректно да представят това искане.

"Политическо лидерство се проявява най-вече, когато в името на стратегическия интерес на страната можеш да се поставиш над преобладаващите настроения днес. Това е разлика между отговорното управление и популисткото управление", каза председателят на ДПС. На въпрос за отношението му към сезирането на КС от страна на държавния глава по казуса "Пеевски", Местан заяви:

"Искането на президента до КС всъщност е въпрос дали НС може да отменя свои актове, свои решения. КС ще отговори. Аз не бих могъл да влизам в предварителен коментар какво би било решението на КС. Струва ми се, че и президентът има юридически екип, който му е подготвил питането и искането до КС. Каквото и да е решението на КС, то трябва да се изпълни".