Година и половина откакто е на власт, президентът на Франция Франсоа Оланд записа антирекорд - социалистът е най-непопулярният държавен глава поне от 32 години насам.

Данни от социологическо проучване, публикувани в понеделник, показаха растящото недоволство от вдигането на данъци, хроничната безработица и споровете относно имиграционната политика на правителството.

Допитването на BVA показа, че само 26% от отговорилите го одобряват - за пръв път агенцията регистрира президент с популярност под 30%.

Подобно проучване се прави от агенцията от началото на 80-те години и днес показва силна поляризация - категорично отхвърляне на Оланд от 97% от привържениците на десницата. Такова неодобрение от съмишленицитe на противниковата партия досега не е регистрирано.

Оланд продължава да тегли надолу и рейтинга на партията си, докато крайнодесният Френски национален фронт се изкачва по популярност и наближава тази на социалистите.

Близо 84% от анкетираните на 24-25 октомври казват, че правителствената политика е неефективна, а 74% - че не е честна спрямо французите.

Миналия четвъртък анкета на Harris Interactive показа, че четири пети от французите не вярват, че Оланд би спечелил преизбиране през 2017 г.