Нашето политическо семейство е по-силно, отколкото беше през 2009 г. Имаме повече премиери и повече правителства, в които участваме като партньори и запазихме местата си в ЕП, докато много партии загубиха част от своите.

Това заяви по време на срещата на министър-председателите от ПЕС президентът на партията и лидер на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че без европейските социалисти не е възможно да бъде избран президент на ЕК.

"Това, около което трябва да сме единни, е, че имаме ясни приоритети за работата на ЕК, които да покажат промяна. Трябва да настояваме те да залегнат в програмата на ЕК, за да се постигнат инвестиции, икономически растеж, заетост, социална справедливост. Това обаче зависи от нас да го поставим като условие", каза Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

По време на срещата Станишев получи мандат заедно с Мартин Шулц, който се очаква да бъде избран за президент на ЕП и Джани Питела, който ще бъде предложен за председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, след като Жан Клод Юнкер бъде номиниран от съвета да проведат официална среща с него и да започнат разговори по предстоящите политики на ЕК на базата на 10-те приоритета на ПЕС, с които са запознати и премиерите от партията.

По думите му така освен реализиране на приоритетите ще бъдат отстоени и позициите на ПЕС в ЕП и ЕК, но и ще бъдат завоювани нови.