Бесарабските българи в Украйна и Молдова отбелязват на 29 октомври 20 години от създаването на българската диаспора.

През 1993 г. се създава Асоциация на българите в Украйна.

Датата е избрана по повод освещаването на храм-паметникът „Свето Преображение Господне в Болград", Южна Русия (днешна Украйна) на 29 октомври 1838 г.

През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята 29 октомври (16-ти по стар стил) да бъде ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото уважение на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1878 г.

„Всеки изминал ден, препълнен с най-различни моменти и личности, остава в миналото, от което се гради нашата история. В историята на всеки народ има дати, които са значими и важни. Този ден е специален ден, в който се спираме за кратко за да се върнем назад в историята, да дадем оценка на днешния ден и да построим планове за бъдещето ни", се казва в поздравителен адрес на президента на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" Юрий Граматик по повод празника на българите в Бесарабия.

„Преди около два века нашите предци са напуснали България, но тя винаги живее в сърцата ни. Бесарабските българи са участвали в Освобождението и изграждането на Независима държава. През годините ние успяваме да запазим нашият език и култура. Днес ние насочваме нашите усилия към подрастващото поколение", пише още Граматик.

„Бъдете горди, че сте българи!", завършва поздравителният адрес.

В София денят ще бъде отбелязан от организации за връзка с бесарабските българи в читалището „Славянска беседа".