Столична община ще даде между 30 и 40 хиляди лева, за да възстанови щетите от апашките набези срещу паметника на Васил Левски, точният размер ще стане ясен от доклад до СОС до дни.
Само за последните две седмици крадци задигнаха посред бял ден от части от красивите френски фенери, грифоните в основата на светещите стълбове и металните орнаменти, пише "Преса", като се позовава на зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Откраднатите железни елементи  вероятно вече са в някой от многото незаконни пунктове за старо желязо, а може и да са вече претопени. Чак след като кражбата стана обществено достояние, хората на Йорданка Фандъкова се задействаха и направиха комисия за опис на изчезналите части.

Хубавата новина е, че според експерти от Музея за история на София, паметникът не се нуждае от основен ремонт, защото не са причинени конструктивни проблеми. Гранитната и металната част обаче ще бъдат почистени по три начина – ръчно, с пясъкоструйка и с химикали за добро съхранение.

Най-после ще има и охрана от 4 камери, които предстои да бъдат монтирани около светинята. Те ще бъдат наблюдавани в Центъра за видеонаблюдение през цялото денонощие и така се очаква вандалите да бъдат озаптени.