"Въпросът не е дали Делян Пеевски е народен представители, или не. Искането на президента сега е друго. Според мен това е допустимо, защото предметът на искането е друг".

Това каза в "Здравей, България" бившият конституционен съдия Димитър Гочев по повод връщането на казуса "Пеевски" в Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев.

По думите на експерта в единия случай се е атакувало качеството на Делян Пеевски като народен представител, а сега се иска установяване на противоконституционност на акт на Народното събрание.

"И според мен това решение ще падне пред Конституционния съд", каза зам.-председателят на 41-вото НС Екатерина Михайлова. По думите й президентът иска обявяване за противоконституционно на решението за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. "Държавният глава оспорва оттеглянето му от поста", уточни тя и добави, че след това ще трябва да се реши въпросът за съвместимостта или несъвместимостта на Пеевски с поста, от който е освободен.

"Тази каша я забърка парламентът. Той няма правомощия да прекрати мандата на Пеевски като шеф на ДАНС. Народното събрание наруши Конституцията по казуса", каза още тя.

"Основанието за прекратяване на правомощията му като шеф на ДАНС лежат в един закон, а не в Конституцията. Затова смятам, че ще има проблем Конституционният съд да реши този казус", каза Гочев.

"Конституционният съд е на поправителен изпит и аз се надявам да го издържи", заяви Михайлова.

Димитър Гочев обясни, че прекратяването на мандата е можело да стане с решение на Конституционния съд или по искане на самия Пеевски да се откаже от мандата си.