Една среща с Пламен Горанов, един човешки разговор можеше да промени трагичната развръзка, заяви бившият кмет на Варна Кирил Йорданов. В сутрешния блок на БНТ той обясни, че Пламен не е търсил среща с него, въпреки че едно от исканията му беше именно за оставка на кмета.

Йорданов също застана зад тезата на прокуратурата, че Горанов не е имал намерение да се самозапалва. По думите му повече от половин година след трагичното събитие във Варна единственото, което се е променило, е, че кметът си е подал оставката.

По другите искания на младежа - за оставка на Общинския съвет, срещу групировката ТИМ, няма съществени промени, твърди Йорданов. Той каза, че негова лична кауза ще бъде занапред да говори по случая.

Според него зад протестите във Варна прозират имената на Борислав Гуцанов и Веселин Марешки, но не назова стоящи по-високо и дърпащи конците хора. Самият той отрече да е бил зависим. Не съм допускал зависимости – политически или икономически, подчерта бившият кмет. "Името ми значеше много и политическите сили търсеха подкрепата, заставайки зад мен", коментира още той.

Кирил Йорданов анализира протестите през изминалите месеци, като подчерта, че е нужно да се знае кой е техен постановчик, режисьор, сценарист.

По думите му политиците са се оказали в тежка ситуация, но не заслужават съчувствие, защото "това поприще е техен доброволен избор". "В по-тежка ситуация са протестиращите, те са в тежката ситуация, защото вече в страната се създаде, мога да си позволя и този термин, индустрия, която включва идеолози, платени персонажи, организатори", подчерта той.

"Това е една индустрия, ако щете в - двете посоки, която действа и чиято цел е в крайна сметка до такава степен да бъде иззета чистата кауза, за която човекът е излязъл, та той едва ли не да бъде прогонен, а на негово място да останат онези, които ще придадат съвсем друга същност и друга посока на протестите. Това са и привнесените протестиращи, и във Варна се наблюдаваха февруари месец", заяви Йорданов.