Макар Дания да се намира в Европа, страната не е популярна туристическа дестинация за българите. Може би е време хората да преразгледат своето мнение, защото наскоро страната бе обявена за "най-щастливата" в целия свят. Държавите, попаднали в топ 10, имат висок рейтинг във всички шест от ключовите категории. Сред тях се нареждат Норвегия, Швейцария, Холандия, Швеция, Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия.

Защо обаче именно Дания изпреварва всички останали страни? Тя покрива най-добре критериите, някои от които за голям БВП (брутен вътрешен продукт) на глава от населението и липса на корупция в ръководството. От съществено значение обаче са три неща, върху които датчаните имат повече контрол: чувство за социална подкрепа, свободата на личен избор и култура на щедростта.

Не е изненада, че именно тези фактори оказват голямо влияние върху щастието на хората. Дори в световен мащаб се забелязва промяна на политиката, която започва да става все по-тясно свързана с това, което наистина има значение за хората и което е отговорно за тяхното благополучие. Ето и кои са основните качества на Дания, които ѝ осигуряват титлата „най-щастливата страна в света“:

1. Дания подкрепя родителите. Датските жени получават 52 седмици платен отпуск след раждане. На бащите също се позволяват 2 седмици отпуск, в които си получават 100% от заплатата. Подкрепата на родителите не се изразява само в това. Децата в Дания имат право на достъп до безплатни или евтини грижи. По този начин майките имат възможност да се върнат по-рано на работа, ако желаят. Резултатът е налице – 79% от датските жени се връщат към предишното си ниво на заетост, в сравнение с 59% от американските жени. Това означава, че приносът на жените към дохода на семейството е между 34 и 38%.

2. В Дания здравеопазването е гражданско право и източник на социална подкрепа. Датските граждани получават здравни грижи като основно право. Нещо повече – те знаят как да използват ефективно своята здравна система. Според проучване от 2012 година човек посещава средно седем пъти в годината различни лекари. В Дания се смята, че лечението трябва да се провежда на възможно най-ранен етап и че личният лекар също трябва да полага много грижи.

3. В Дания равенството между половете е приоритет. Страната редовно се нарежда сред първите 10 държави в годишния доклад на Световния икономически форум, който измерва развноправието между половете. Въпреки че нито една страна в света не може да се похвали с пълна равнопоставеност в това отношение, то Дания и други скандинавски страни са много близо до нея.

До голяма степен това се дължи на многото ръководни позиции, които заемат датчанките. Важно е да се отбележи още, че скандинавските страни бяха едни от първите, които предоставиха възможността на жените да упражняват своя глас (Швеция през 1919 година, Норвегия през 1913 година, Исландия и Дания през 1915 година, Финландия през 1906 година). В Дания има въведени и доброволни квоти за политическите партии, което осигурява по-голяма достъп на жените в политиката. Страната може да се похвали и с първата жена премиер - Хеле Торнинг -Шмид.

4. В Дания колоезденото е на почит. В най-населения и най-големия град в страната - Копенхаген, велосипедите съставляват 50% от превозните средства, с които хората пътуват до училище и работа. Това е добре не само за фигурата на датчаните, но и за околната среда, тъй като има значително намаляване на въглеродните емисии. Карането на колело се отразява добре на финансите на хората, предпазва въздуха от замърсяване, предотвратява инциденти, намалява задръстванията, шума и износването на инфраструктурата.

5. В Дания хората се чувстват отговорни един към друг. Датчаните имат истинско чувство на колективна отговорност и принадлежност. Гражданският дълг в съчетание с икономическата сигурност води до по-голям процент на доброволчество. Повече от 40% от всички датчани полагат доброволен труд в културни и спортни асоциации, неправителствени организации, обществени организации, политически организации и други.