Пловдивският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" 16-годишния Иван Генчев. Той е обвинен в опит за убийство на своя съученик Искрен, след като миналата седмица нанесе 12 удара с нож в гърдите на своя приятел.

Пострадалото момче вече е по-добре и от вчера не е на командно дишане.

Иван пристигна в съда под полицейски конвой и с бинтовани ръце, защото се е самонаранил, докато е нанасял ударите с нож върху тялото на своя съученик Искрен. Магистратите прецениха, че има достатъчно доказателства, които го уличават в престъплението, и го оставиха за постоянно в ареста.

В съда стана ясно, че нападателят е откраднал от Искрен портфейл със сумата от 350 лева. Най-вероятно кървавата свада е станала, след като момчето е разбрало за постъпката на своя приятел.

Ако бъде признат за виновен, Иван може да получи от 5 до 12 години затвор, защото е непълнолетен, а кръвните проби за упойващи вещества ще станат ясни до 15 дни, заяви пред журналисти прокурор Виктор Янков.

Съдът прецени, че е налице изключителен случай, както и реална опасност Иван да се укрие и извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.