През юли най-ниските температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Според него през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 7 и 13 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

През първата половина на юли въздушната маса над страната ще бъде често неустойчива, прогнозира метеорологът. В часовете преди обяд ще е предимно слънчево, но след пладне и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще падат краткотрайни, в отделни райони - интензивни, валежи с гръмотевични бури и локални градушки. Най-голяма вероятност за валежи има в началото на месеца - около 4, 10, 12 и 15 юли.

През втората половина на месеца се очаква относително стабилизиране на атмосферата. През повечето дни над страната ще преобладава слънчево време, но отново ще има дни с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Най-голяма вероятност за валежи и относително понижение на температурите има около 20, 23 и 27 юли.