Представяте ли си да имате възможност да гледате активността на мозъка ви в реално време, докато мислите за нещо определено? Учените от лабораторията Neuroscape в Сан Франциско са успели да разработят технология, която показва мозъчната активност с различни цветове в реално време. Своето творение те наричат Glass Brainn – Стъклен мозък.
За да постигнат това, те първо сканират мозъка на доброволец с ЯМР – ядрено магнитен резонанс, след което използвайки за база сканираното изображения съставят индивидуално детайлно 3D изображение на структурата на мозъка. За да запишат мозъчната активност използват добре позната технология: EEG – енцефалограма. А софтуерът е реалният магьосник, който конвертира и синхронизира невронната активност като пълноцветна буря върху в създадения 3D модел на мозъка.

Тази технология предлага много възможности, както в медицината, така и в електроуредите на бъдещето – такива, контролирани само с мисъл.

Единственият начин, по който до сега беше възможно да се извлече такава информация от мозъка беше чрез ЯМР – където доброволецът е затворен в малко пространство и ограничен от към движение. Вижте сами как технологията работи.