Приемането на Румъния и България в Европейския съюз постави под въпрос доверието в процеса на разширяване на Европейския съюз и както държавите-членки, така и държавите-кандидатки станаха недоволни от бавния ход на процеса на интеграция, казва Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването.

Попитан в интервю за Юрактив Чехия, какво се е променило в сферата на процеса на разширяване в последните пет години, Щефан Фюле отговаря:

"Много неща. Както държавите-членки, така и държавите-кандидатки усещат умора заради бавния ход на процеса на разширяване. На първо място, последното разширяване с Румъния и България повдигна редица въпроси, свързани с доверието в целия процес. Защото за първи път ЕС реши да въведе специален механизъм за сътрудничество и контрол за държави-членки.

Най-голямото предизвикателство бе възстановяване на изгубеното доверие в процеса на разширяване. Принудени сме да разширим и да затегнем стандартите. Страните-кандидатки трябва да докажат, че адаптираното законодателство е функциониращо."

Еврокомисарят по разширяването допълва, че преди да започне да работи за Европейската комисия държавите-членки са имали на разположение само няколко инструмента за влияние или дори блокиране на разширяването. Сега имат над 100 възможности да направят това.