Правителството пласира успешно новата емисия еврооблигации. Кабинетът взе външен дълг от 1,493 млрд. евро (около 3 млрд. лв.) при доходност от 3,056%, съобщиха източници на "Труд".

Това е доста под прогнозата на премиера Пламен Орешарски от началото на седмицата, който очакваше средна доходност от около 4%.

Интересът към емисията е бил изключително голям, коментират анализаторите. На практика пониженият рейтинг на страната и проблемите на КТБ не се отразиха сериозно на условията, при които България се финансира от международните пазари.

Срокът на еврооблигациите е 10-годишен с падеж през септември 2024 г., съобщи "Ройтерс". Първоначално се очакваше новият дълг да бъде взет на два транша. Така падежът по облигациите щеше да настъпи след 10 и след 15 години.

Пласирането на дълга започна в последния ден на роуд шоуто, на което емисията беше представена на потенциални инвеститори. Обиколката премина през Лондон, Франкфурт и Париж. Стартът на емисията непосредствено след роуд шоуто също е знак за значителен интерес от инвеститорите.

Средствата от новия дълг ще се използват за покриване на стари задължения. Най-голямото плащане предстои в началото на 2015 г. Тогава трябва да бъде рефинансиран заем за 1,086 млрд. долара.

Парите ще се използват и за покриване на бюджетния дефицит. Според разчетите тази година той трябва да е 1,8% от БВП или около 1,5 млрд. лв.

Дори след новата емисия държавният дълг на България остава сред най-ниските спрямо задълженията на повечето държави от ЕС.