Фирмата на МВР - "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), да отиде към транспортното министерство, вместо да бъде закривана. Такава битка водят среди в новата власт след като вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви намерението си ведомството да се раздели с всичките си дружества. Засега няма яснота до какъв финал ще доведат преговорите за запазването й, обясниха  участници в тях.

БМВ е търговско дружество, 100 % собственост на МВР. Основната му дейност е да прави регистрационните табели за автомобили, софтуерни продукти и изграждане на автоматизирани информационни системи. Годишната им печалба е около 6 млн. лева. В БМВ работят 500 души. В момента тя не може да участва в търга за автомобилни табели, обявен от вътрешното министерство, твърдят източници на "Стандарт".

Няма проблем БВМ да отиде към транспорта, казаха високопоставени източници от МВР. Според тях министърът не цели дружеството да бъде закрито, а МВР да не развива търговска дейност.

"Не знаем да има идея да се местим в транспортното ведомство", коментираха от БМВ. Според източници от фирмата в момента 30 души са заети с производството на регистрационни табели, още 220 работят към отделите "Пътна полиция" в страната. БМВ има многобройни офиси в страната, където осъществява видеонаблюдение на обекти. Проектира системи за електронна обработка на данни. В продължение на дълги години фирмата дарява на МВР голяма част от печалбата си като подпомага бюджета да вътрешното ведомство за специфични нужди - от специализирана техника до доставка на полицейски автомобили.


Данаил Папазов, министър на транспорта: Няма решение

- Министър Папазов, идеите фирмата БМВ да бъде прехвърлена от МВР към министерството на транспорта ще бъде ли реализирана?


- Не зная откъде точно е излязла тази информация. С мен, честно казано, никъде не са водени такива официални разговори, не сме давали никъде официално или каквото и да е друго становище. Така че просто не мога да ви отговоря нито с да, нито с не. Предполагам, че след като се запозная с този въпрос, ще мога да дам по-подробна информация. Към настоящия момент няма водени такива разговори за прехвърляне...

- А неофициални водени ли са с вас или ваши подчинени?

- Неофициални разговори са водени на съвсем по-ниски нива.

- Но няма решение?

- Не, никакво.

- А вашето мнение какво е?

- В момента не мога да преценя дали ще е по-добре да работи при нас. Не познавам в детайли дейността на тази компания, така че не мога да дам в момента категорично мнение да или не.