Академичният съвет на СУ "Свети Климент Охридски" призова студентите да потърсят друга форма на протест, а те обещаха да продължат с окупацията на най-старото висше учебно заведение в страната.

Малко след 17.00 часа ректорът на СУ професор Иван Илчев прочете декларация, приета след извънредното заседание на Академичния съвет, продължило почти три часа.

"Убедени сме, че младите хора трябва да бъдат насърчавани да изразяват общественото си мнение. Окупацията е крайно средство, което нарушава правата на студентите, които искат да учат, на преподавателите и на администрация", заяви професор Илчев.

"Академичният съвет се обявява против използването на студентите за политически цели. Призоваваме да се потърсят други форми на протест", подчерта ректорът на СУ.

"Обръщаме се с призив за търпение към всички студенти, преподаватели и служители, и към цялото общество, независимо дали подкрепят протестите или не", се казва още в декларацията, която професор Илчев прочете на един от входовете на СУ "Свети Климент Охридски". Според него протестите са политизирани от външни сили. Все още не е ясно дали утре ще има занятия в сградата на университета.

В отговор студентите, окупирали университета, обещаха да продължат с действията си.

"Ние продължаваме с окупацията. Това е формата засега и ние няма да се откажем", заявиха те.

Според тях тази "форма е успешна". На уточняващия въпрос докога ще продължат с тези действия, те отговориха: "Докато успеем". Участниците скандираха "Оставка" и "Всеки ден ще е така до победата".