Големи количества риба са изкарали ромите от водата в дерето, която преди седмица наводни Аспарухово и отне живота на 13 души. Когато посрещали разчистващите, им обяснявали, че ако били дошли ден след потопа, можело да почерпят с риба, извадена от дерето. Това разказаха, жители на махалата около ул. "Розова долина", съобщава Varnautre.bg.

Тази информация стана повод за проверка на водните съоръжения намиращи се във военните подразделения над квартала. ВМС вече излезе с официално становище, че на територията на военните формирования от Военноморските сили в този район, няма водохранилище, което да е предизвикало наводнението.

Оказа се обаче, че на територията на най-близкото поделение, намиращо се на около стотина метра от последните къщи на ул. "Розова долина" има два водоема, който се използват за рибарници, а не за съхранение на вода под формата на военновременен резерв. Всяко от изкуствените езера е с размер около един декар и с дълбочина между 5 и 7 метра.

Проливният дъжд миналия четвъртък препълнил съоръженията и стените им не издържали. Така към Аспарухово е тръгнала приливна вълна от приблизително 12 млн. литра вода. Според свидетели, огражденията на рибарниците са напълно разрушени, както и оградата на самото поделение, през която водата повлякла трупи дървен материал и дори фургон с двама военнослужещи, които се скрили вътре от стихията.

"Съпругът ми и приятелят му са оцелели по чудо. Водата дълго е търкаляла фургона, в който са били", разказа съпруга на военнослужещ. В момента достъпът до поделението е строго охраняван, а вътре тече усилен ремонт на оградата и водните съоръжения.

Случилото се обяснява голямото количество обработени трупи, които бяха намерени в квартал на дерето. Никъде по пътя на водата няма друго сечище, където да е бил складиран дървен материал в момента на бедствието.

Според синоптиците количеството вода, което се изсипа върху "Аспарухово" е 140 млн. литра. В сравнение с тази цифра 12-те милиона литра от рибарниците са нищожно количество. Цифрата обаче показва общото количество дъжд, паднал върху целия водосборен район на деретата, който е около 4,5 кв. км.

Предполага се, че голяма част от тази вода е минала през двете дерета на квартала. Почвата не е могла да я поеме, тъй като вече е била много напоена от дъждовете през последните седмици. Водата от рибарниците обаче е била концентрирана на едно място и ударно се изляла върху дерето и квартала. Така макар и по-малка като количество, именно тя може да се окаже решаваща за изясняване на случилото се преди седмица в "Аспарухово".

Това съвпада и с разказите на преживелите бедствието, които твърдят че около час след началото на дъжда са видели воден стълб между 4 и 6 метра да залива улиците.