Малко над 52 милиарда лева са неразплатените суми между българските предприятия, а това е с два милиарда повече от предходната година, съобщиха от Института за икономически изследвания към БАН.

Неразплатените дългове между фирмите и институциите за 2012 година достигнаха размер от 168 милиарда лева, според проучване на института. Данните са на база на проучване на 200 фирми, като задълженията са най-вече към доставчици, а след това към финансовите институции и заеми.

Междуфирмената задлъжнялост расте, но вече с по-малки темпове, сочи изследването. Свиването на пазарите е основна причина за дълговете между фирмите. В резултат предприятията срещат затруднения при купуването на материали за дейността си, бавят заплатите на служителите и закъсняват с обслужването на кредитите.

Вече се наблюдава и нова култура на отношения между фирмите - още при договарянето на услуги с други фирми, те се уточняват да плащат задълженията си разсрочено за 3 или 5 години и така на практика задълженията се договарят.