Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно Решението на Народното събрание от 19 юни 2013 г., с което парламентът отмени избора на председател на ДАНС от 14 юни 2013 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според държавния глава решението на Народното събрание е в противоречие с основни принципи, предвидени в основния закон. Конституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма.

Президентът отправи и искане пред Конституционния съд да бъде дадено задължително тълкуване от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е встъпил в тази длъжност с полагане на клетва.

Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат.

БГНЕС припомня, че на 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат.

В решението на КС пише, че КС отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция "Национална сигурност". Решението е окончателно и влиза в сила от 8 октомври 2013 г.

До процеса се стигна след избирането на Пеевски за председател на ДАНС и последвалото му оттегляне. От ДПС твърдят, че той реално не е встъпил в длъжност и има право да продължи да бъде депутат. Според ГЕРБ обаче Пеевски няма това право по Конституция, защото е положил клетва пред Народното събрание като шеф на Агенцията. След спора народни представители решиха да сезират Конституционния съд.