Помощник – капитанът от задържания през август миналата година с 3 т кокаин на борда "Св. Николай" Румен Денев вече е в родния си Бургас.

Всичко покрай ареста ни беше съмнително, твърди Денев. Фирмата "Борд Марин", със собственик бургазлията Дойчин Дойчев, го наема за работа на кораба "Бургас", който в последствие е с променено име на "Свети Николай". "На 26 май 2012 г. се качих на плавателния съд, който бе на котва край Гана", поясни Денев. Корабът е трябвало да отиде на ремонт, защото му изтичали документите и неговата работа била да начертае курс към България. В последствие, след около месец, на него се качва новият капитан – варненецът Иван Станчев, заедно със 7 – 8 моряци от същия град и му дали заповед да потеглят към Бразилия. Там трябвало да се товари захар, "за да не се връща корабът празен". Край Бразилия стояли две денонощия. Румен Денев казва, че нищо не е видял да се товари през това време.

"То беше пустош. Нямаше кораби, само някое друго рибарско корабче се мяркаше", добавя Румен Денев.

На 13 август арестуват целия 21-членен екипаж в Атлантическия океан, край Кадис. Съмнителното, според Денев, е, че те са свалени от кораба, заключват ги в ареста, а на следващия ден ги връщат отново на плавателния съд, където те виждат дрогата. В началото, моряците даже не са знаели за какво ги задържат, отговорили им, че наркотиците били показани на капитана Станчев. Според моряка, товарът може да е бил натоварен навсякъде, но най-вероятно това се е случило край Бразилия. 3 тона могат да се натоварят и за час, смята Румен Денев. Възможно е и да се е целяло да се дискредитират български моряци, заради конкуренция. Според него е логично капитанът да знае какво се товари на кораба, но дори и да не знае – той носи отговорността.

След ареста им дали да четат и да подпишат обвинения, но на испански език. Осигуриха ни преводач, но не й дадоха да прочете цялото обвинение, стоеше някакъв служебен адвокат, който така и не се обади, разказва Денев. Идвали и български следователи, но испанците им дали само 5 минути да разговарят със задържаните. За тези нарушения, той е писал и до Страсбург, но не таи надежда, че ще постигне нещо.

От 16 октомври, Румен Денев е на свобода, след като българин, живеещ в САЩ, му платил гаранцията от 2500 евро. Сега, Денев е в Бургас, но не е обвиняем, а ще е свидетел, когато стартира процесът. Най-голямото притеснение на бургазлията е, че е останал без работа, а вещите му са в Испания. Местните власти го пуснали да си ходи само с дрехите на гърба му.