Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което го уведомява, че Сергей Станишев е изразил съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

В писмото председателят на парламента уведомява, че на основание чл. 132, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е постъпило заявление от народния представител Сергей Станишев, с което той изразява писменото си съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него във връзка с искане на главния прокурор от 25 октомври 2013 г. и посоченото в искането досъдебно производство, съобщават от НС.

Председателят на парламента е приложил и заверен препис от заявлението на народния представител Сергей Станишев.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври т.г. до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", казва в писмото си Сергей Станишев.

Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия. На 25 октомври главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.