Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не се притеснява от процедурното забавяне на освобождаването му от българския парламент, но със съжаление вижда, че ПП ГЕРБ, дискредитира институцията парламент.

Станишев направи това изказване пред журналисти преди подготвителната среща на министър-председателите от ПЕС за Европейския съвет, съобщиха от БСП.

„Всеки, който играе такива игри след това му се връща. Политиката в последните години в България се превръща в състезание на лични амбиции, а не в дебати за реформи, от които се нуждае страната ни“, каза той.

Според него тези реформи в образованието, здравеопазването и функционирането на институциите изискват широка подкрепа. „Една година с недостатъчно подкрепа се стремим и променяме нещата, но е безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна и много интереси бяха засегнати. Правителството ще номинира еврокомисар, но ние очакваме утре ГЕРБ да се появят на консултациите, защото това е един от въпросите, които трябва да обсъдим“, заключи Сергей Станишев.

След като всички политически партии са заявили тази позиция, че кандидатът на партията, която събере най-много евродепутати, трябва да получи мандат за съставяне на комисията, редно е да бъде предоставен мандат на Жан-Клод Юнкер, за да може да започнат политически разговори за съдържанието, политиката на комисията, заяви председателят на ПЕС.

Той припомни, че това е било формулирано много ясно още на 27 май, непосредствено след европейските избори на среща в Брюксел.

„Това, което е много важно за нас, социалистите е, че не може комисията да продължава да кара по инерция, защото хората в Европа ясно показаха, че искат промени. Затова и аз съм подготвил 10 основни точки, които са съгласувани с кабинетите на премиерите на нашето политическо семейство“, обясни той.

Станишев допълни, че има и позиция на групата на социалистите и демократите, които очертават политическата рамка и какви промени в приоритетите искат да видят, за да разчита Юнкер на тяхната подкрепа в ЕП.

„Акцентите са основно върху инвестициите, заетостта, социалната защита на хората, преодоляване на огромните разлики между бедни и богати, младежката заетост, и още няколко, които в нашия Манифест, с който излязохме като платформа на изборите и ще отстояваме в програмата на комисията тези неща да залегнат. Политическите разговори следват след номинацията, която се очаква утре“, допълни лидерът на ПЕС.

Вместо, както обикновено срещата с министър-председателите да се проведе в Брюксел, този път тя се състоя в Ипер. Там бъде проведен и Европейският съвет, заради възпоменателна церемония по повод 100 години от Първата световна война.
На срещата присъстваха премиерът на България Пламен Орешарски, президентът на Франция Франсоа Оланд, както и министър-председателите: на Италия – Матео Ренци, на Дания – Хеле Торинг-Шмит, на Малта – Джоузеф Москат, на Белгия – Елио ди Рупо, на Хърватия – Зоран Миланович, на Чехия – Бохуслав Соботка, сред присъстващите бяха и вицепремиерът на Германия Зигмар Габриел, председателят на групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕП Джани Питела, министри, еврокомисари от партии членки на ПЕС и партийни лидери.