Мързел, некомпетентност, корупция са причина за забавените дела в правосъдието. Защо гражданите трябва да търпят това. Това каза пред БНТ Ана Караиванова, която миналия петък подаде оставка в Народното събрание като главен инспектор на Висшия съдебен съвет. "Проблемът с оставката на главния инспектор е най-малкият проблем в тази държава, затова съм учудена защо се вдига такъв шум. От тези атаки и самият инспекторат е дестабилизиран", коментира тя.

Караиванова допълни, че министърът на финансите плаща не само за свършена работа – плаща и за несвършената работа на магистратите. По механизма, който миналата година беше приет за забавено правосъдие, за една година - до края на септември, бяха платени над 155 хил. лв., обясни тя.

Караиванова допълни, че нейният мандат е изтекъл в началото на годината. “Аз не съм окупирала кабинета. Сгреших, трябваше на 10 януари да кажа  - напускам, довиждане. Да му мисли държавата", заяви тя.
Караиванова обясни още, че през последната година в инспектората дисциплината е спаднала, а хората са демотивирани.

"Знаете през последната година новите инспектори с какъв вой бяха посрещнати", каза тя. Караиванов обясни, че е напуснала и за да няма отрицателни оценки в доклада на ЕК за България и напомни, че в НС е посочила, че както по времето, когато е бил към НС, институцията е унижавана, по същия начин правят и с този инспекторат.

Като друга причина за оставката си Караиванова посочи твърдението за нелигитимността на актовете, защото мандатът и е бил изтекъл и съдебната реформа не върви. Според нея, за да тръгне реформата, най-напред трябва да се потърси отговорност на всички, които не са си свършили работата.

По отношение на главния прокурор Караиванова каза, че има добро мнение от времето, когато е бил председател на съда в Пловдив.

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет  Ана Караиванова депозира оставката си пред Народното събрание на 25 октомври. Тя обяви това в пленарна зала при обсъждане на обобщен годишен доклад за дейността на Висшия съдебен съвет.