Световната здравна организация препоръчва дневен режим, включващ 55% въглехидрати, 25% мазнини и 20% белтъчини. Изборът на разнообразни храни гарантира набавянето на всички необходими хранителни вещества.
Режим на хранене, фокусиран върху белтъчините – протеинова диета, може да бъде изключително полезен за тялото и мускулния тонус, но мнозина се изкушават и поддържат сходен хранителен режим повече от 5-6 месеца, което може да срине общото здравословно състояние, предупреждават експерти по храненето.

Ако се набляга предимно върху белтъчините, приемът на въглехидрати и мазнини бива нарушен и завлича със себе си витамините и минералите, които са приети с храната - те вече са със затруднено усвояване. С течение на времето този дисбаланс предизвиква дефицит на минерали и витамини.

Вредата от продължителна високопротеинова диета се отразява и на самата храносмилателна система. Завишените количества белтъчини заемат с предимство мястото, отредено в стомашно-чревния тракт за фибрите от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Фибрите, както разтворимите, така и неразтворимите, са значим елемент от хранителния режим и тяхното потискане от високите количества белтъчини или намаленият им прием – отново в полза на протеините, резултира в зачестяващи случаи на запек и дивертикулит.