Официален старт на пилотни проекти за "гореща линия за първична правна помощ" и регионални центрове за консултиране в Сливен и Видин бе даден днес.

"Националният телефон за първична правна помощ 0700 18 250 представлява гореща линия, на която всеки гражданин може да получи безплатен правен съвет", обясни заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която откри телефона. Няма да може да се консултира само по търговски и данъчни дела. На този телефон адвокати ще предоставят безплатни правни съвети на граждани от социално уязвими групи. Телефонната линия работи от 9 до 17 часа всеки делничен ден. Една консултация е с продължителност от 20 минути. Плаща се само стойността на разговора.

Създадени са и два консултативни центъра в Сливен и Видин, в които ще бъде предоставяна безплатна юридическа помощ от опитни и компетентни юристи. Целта е да бъде облекчен достъпът до правосъдие на гражданите в неравностойно социално положение.

"В правовата държава, европейските стандарти, според които искаме да живеем, а и при изострената чувствителност на обществото ни към различни прояви на неравенство, дискриминация и несправедливост дребни поводи като днешния има своето значение", каза Златанова.

Пилотните услуги са част от проекта на Националното бюро за правна помощ "Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ чрез въвеждане на пилотен проект за "гореща линия за първична правна помощ" и регионални центрове за консултиране", реализиран с финансовата подкрепа на "Норвежки финансов механизъм 2009-2014 г.".

Карина Екорнес от Норвежкото посолство посочи, че създаването на национална гореща телефонна линия, както и два центъра за консултиране значително ще подобрят възможността на уязвими групи да защитят своите права. Тя посочи, че в това число е включено и ромското население.