Лекарят Конрад Мъри излезе от затвора в Лос Анджелис, след като лежа две години за непредумишлено убийство.

Лекарят беше пуснат на свобода рано тази сутрин, съобщи шерифската служба на окръг Лос Анджелис. Той беше зад решетките от 2011 г., след като беше признат за виновен, че е предписал фатална доза болкоуспокояващи, довели до смъртта на краля на попа през юни 2009 г.

Освобождаването му става няколко дни след като адвокатът му внесе документи в съда в Тексас в опит да предотврати отнемането на медицинския му лиценз от щатските власти. Неговият тексаски адвокат Чарлз Пекъм внесе гражданска петиция в окръг Травис в петък с молба съдът да спре усилията на медицинските власти да обявят за невалидно разрешителното на Мъри преди делото на втора инстанция в Калифорния.

Пекъм се опасява, че ако властите в Тексас забранят на Мъри да практикува медицина, властите в Калифорния могат да използват случая, за да отнемат напълно разрешителното му, причинявайки "непоправими щети" на клиента му. Неговият лиценз беше замразен и в двата щата, след като съдът го призна за виновен за непредумишлено убийство.

"Има ясен потенциал за ефект на доминото...Доктор Мъри има неутолимо желание да помага на хората и независимо къде той ще се завърне към професията си да лекува хората. Истината е, че мъж като д-р Мъри, който посвети живота си на това да помага на хората, ще намери място да го прави. Дали ще бъде в Тексас или САЩ или не знаем къде, можете да сте сигурни, че той ще намери място, където да помага на хората", заяви Пекъм пред вестник "Ню Йорк Дейли Нюз".

Членове на Медицинския борд на Калифорния предприеха стъпки за отнемане на лиценза на Мъри в щата, но процедурата беше блокирана, докато завърши обжалването на лекаря, тъй като осъдителните присъди не се смятат за окончателни, докато не бъдат преодолени всички оспорвания.