Над 40 са падналите дървета до момента във Варна. Едно от тях е рухнало до ФК на ларгото, а преди минути е рухнало дърво и до хотел "Мусала" в центъра на морската столица. От полицията призовават хората да не излизат по улиците, предава "Петел".
Ето съобщението на от МВР:
Поради риска от възникване на инциденти, предизвикани от силния вятър който духа над Варна в момента, Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" и ОДМВР- Варна апелират към гражданите и гостите на града по възможност да не излизат без основателна причина от домовете си.

В пожарната има постъпили до този момент над 10 сигнала за паднали дървета на различни места в града. Пострадали граждани няма, няма данни и за нанесени други материални щети по сгради или автомобили. Екипите на пожарната са по местата с паднали дървета и работят по отстраняването им от тротоарите. Експертите припомнят правилата за безопасно поведение:

Правила за поведение в населено място:

Когато се намираме в населено място трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради. Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи . Трябва да внимаваме за предмети, увлечени от вятъра, които могат да застрашат живота ни /паднали рекламни пана, елементи от билбордове, елементи от строителни конструкции и др./. Ако сме на открито в градска среда е добре да открием подлез, метростанция или обществена сграда, където да се укрием до преминаване на силния вятър. У дома трябва да стоим на разстояние от движещите се елементи на конструкцията – врати и прозорци. Добре е преди бурята да съберем и премахнем всички неукрепени предмети, които сме поставили на открити зони на жилището си.

Правила за поведение при шофиране:

Задължително е да намалим скоростта на движение, за да ограничим въздействието на вятъра върху превозното средство. Пътниците трябва да затворят всички прозорци, за да ограничат достъпа на прах и други предмети, които биха затруднили шофирането. Добре е шофьорът да паркира превозното средство в ниско място, отдалечено от дървета, електропроводи и билбордове, където да изчака преминаването на бурята. Когато попаднем в „окото” на вихъра задължително е да покрием главата си с дебела дреха и да се настаним в най-ниската възможна част на превозното средство.

Правила за поведение сред природата:

Когато бурята ни завари сред природата трябва да внимаваме за понесени от вятъра предмети. И тук е задължително да се пазим от скъсани електропроводи, падащи дървета и надвиснали скални образования. Не бива да се движим по оголени била, а незабавно да се скрием в пещери и други стабилни укрития или да застанем в ниски места, защитени в подветрената част.