Най-тежката буря от десет години насам връхлетя Великобритания рано тази сутрин с ветрове, достигащи скорост над 130 км/ч. и с опасност от наводнения. Малко момче изчезна в южното графство Съсекс, а във Франция около 30 000 домакинства са без ток в Бретан.

Тази първа есенна буря остави без електричество около 15 000 домакинства в департамента Финистер и 8000 в Кот д`Армор с ветрове, достигащи скорост до 133 км/ч. на остров Уесан, съобщи електрическата компания Електрисите дьо Франс.

В 12 департамента в Северозападна Франция беше обявен оранжев код до тази сутрин. Метеоролозите прогнозират, че по крайбрежието ветровете могат да достигнат скорост от 120-130 км/ч. Снощи силна буря връхлетя Бретан и Нормандия.

Във Великобритания метеорологичната служба предупреди, че силните ветрове могат да причинят падане на дървета, щети на сградите, спиране на тока и нарушения на транспорта. От снощи в страната започнаха проливни дъждове (20-40 мм), които се очаква да продължат между шест и девет часа и могат да причинят наводнения на отделни места.

Дъждовете се придружават тази сутрин с бурни ветрове със скорост между 100 и 130 км в час в Южна Англия и в Уелс. Метеорологичната служба обяви оранжев код за южната част от страната и призова населението да отложи пътуванията си сутринта, за да избегне голямата буря. Тя вече взе една жертва, 14-годишно момче изчезна, след като беше отнесено от водата, докато било на плаж в Съсекс, на южното крайбрежие на Англия.

Множество жп компании в Лондон предупредиха вчера, че ще прекратят работа до 9 ч. местно време. Летищата около столицата съобщиха за нарушаване на трафика, като летище Хийтроу предвижда около 30 отменени полета. Влаковете Евростар не се движеха тази нощ под Ла Манша и ще възобновят работа към 7 ч. местно време.