Студенти от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София се включиха в понеделник в протестните действия на колегите си от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Двайсетина студенти от ВТУ окупираха 321-а аудитория в сградата в знак на подкрепа към колегите си в столицата и обявиха, че нямат съгласието на ръководството, за ради което се нуждаят от още съмишленици.

"Ние осъзнаваме своята отговорност към обществените проблеми като граждани на Република България и заявяваме подкрепата си към колегите от СУ "Св. Климент Охридски". Разбираме сложността на ситуацията в България днес и поставяме началото на процес, който да доведе до промяна", пише в тяхна декларация, разпространявана в социалните мрежи.

Според великотърновските студенти "разпускането на Народното събрание и предсрочните избори сами по себе си няма да променят статуквото". Затова те настояват за "оставка на ръководствата на всички парламентарно-представени партии", както и на "всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените". Протестиращите студенти искат и "повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството".

По-малко от час по-късно студенти окупираха и аулата в НАТФИЗ. Те вече оповестиха своя декларация, с която подкрепят действията на протестиращите в СУ.

"Политическата система, в която живеем, е лишена от стабилни ценности, от вяра, от цели. Оставяме се да бъдем носени по течението на една власт без принципи, която ни лишава от достойнство. Ние не сме дори бездушни обекти на управляващите - в своята самодостатъчност те ни правят невидими, несъществуващи", се казва в декларацията на възпитаниците на НАТФИЗ.

Подкрепата си изрази и Общото събрание на Философския факултет, което излезе с позиция, в която се казваше, че "когато студентите настояват за участие в публичното вземане на решения, ние няма как да не застанем зад тях - заедно сме в усилието да върнем смисъла на политическата ни общност тук и сега".

Междувременно пълната окупация на Софийския университет продължава трети ден в понеделник, като се очаква по-късно през деня да бъде проведено извънредно заседание на Академическия съвет, на което да бъде обсъдена ситуацията. Денят е обявен за неучебен, като студентите допускат в сградата само свои съмишленици, преподаватели и служители от администрацията.

"Сега не е времето, не е мястото и не е това начинът. Студентите дадоха един достатъчно ясен знак какво искат. Но същевременно е лесно да си герой, когато на раменете ти не виси грижа за семейство, за заплата, за хора, за които си отговорен. Така, че идеализмът трябва да се съобразява с отговорността", коментира в в понеделник ректорът на СУ Иван Илчев пред БНР.

По думите му студентският протест започва да събира повече негативи, тъй като е привлякъл "апетитите и мераците на доста хора от различни политически групировки да се възкачат на раменете на студентите към ново стъпало в своята политическа кариера".

"Окупацията на Ректората ще продължи докато бъдат изпълнени исканията ни", увери пред БНР и един от участниците в акцията – студентът от Математическия факултет Александър Витанов.

"Протест, който не пречи на никого, не е никакъв протест. На нас със сигурност не ни е най-приятното нещо да не спим по цели дни и нощи и да будуваме в Софийския университет. Ние го правим, за да привлечем вниманието на хората", заяви студентът, коментирайки призива на премиера Пламен Орешарски - да не се стига до крайности в протеста.

Преди ден, в неделя сутринта, двайсетина души, предвождани от депутата на БСП Борис Цветков и известната контрапротестираща Нина Гергова нахлуха в двора на Ректората и с викове "Ку*ви на Бойко!" и опитаха да проникнат в сградата на СУ. По време на атаката си те счупиха и едно от стъклата на вътрешния вход на Ректората. Противниците на студентската демонстрация се заканват в понеделник около 11.00 часа също да дойдат в университета.