Българите са в челната петица по работливост в Европа, показва изследване, което оборва доста от съществуващите стереотипи.

Изследването е извършено от Coe-Rexecode, базиран в Париж институт, предаде "ИЮ Обзървър". В него е отчетено работното време в страните-членки през последните 4 години – продължителността на работното време, отсъствията поради заболяване, гледане на деца, и празници, пропуснати работни часове поради стачки и пътувания до работата.

Първи в класация са румънците. През 2013 г. те са работили 2 099 часа, това е най-високият показател в Европа. На второ място са гърците, доскоро обвинявани за най-мързеливи в Европа. Трети са унгарците, а четвъртото място се поделя между нас и хърватите. Следват, поляците, латвийците, словаците, естонците и кипърците.

Най-малко са работили финландците (1 648 часа) и французите (1,661), преди тях са шведите, датчаните, и белгийците. Малко е било работното време и на италианците, испанците и холандците. Британците и германците са по средата.

Тенденцията през 2010-2013 г. показва най-рязък спад на работното време във Финландия, Франция, Швеция и Италия. През 2010 г по-малко са работили британците и германците, но тогава рязко е скочило работното време в Испания, Холандия и Португалия.

Данните опровергават стереотипа, възникнал в хода на финансова криза в ЕС – за добродетелните северни държави срещу мързеливите южни страни, прибягнали до финансови помощи.

Класацията на Румъния и България опровергават и антиимигрантската реторика във Великобритания за "социалния туризъм", появила във връзка с отпадането на трудовите ограничения за тези двете страни от началото на тази година.