Използването на нов бърз тест за туберкулоза подобрява диагностицирането на заболяването и започване на лечението, според проучване, публикувано в понеделник в британското медицинско списание The Lancet. Въпреки това постижение, развитието на заболяването не се различава съществено.

Наречен с името Експерт Ем Ти Би /РИФ (Xpert МТВ/RIF), той е нов диагностичен тест за откриване на Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Откриването на бактерията причинител на туберкулазата става за по-малко от два часа вместо няколко седмици при традиционния метод, който комбинира микроскопско изследване на храчките и рентгеноскопия на гръдния кош.

Тъй като той позволява в същото време да се открие и резистентност към рифампицин, - основния антитуберкулозен медикамент досега - той получи зелена светлина от Световната здравна организация (СЗО) през 2011 г. За тстване на серопозитивни пациенти или пациенти, които могат да развият устойчива туберкулоза.

За да се измери ефективността на бързия тест в "реална ситуация", изследователи , ръководени от професор Киртан Дхеда (Keertan Dheda) от Кейптаунския университет в Република Южна Африка, представи първата група от 700 лица, за които има съмнения за туберкулоза и преминали бърз тест и втора група от 700 потенциални пациенти с микроскопско наблюдение на храчките.

При бързия тест се диагностицират повече случаи, по-късно потвърдени от развила се микробна култура – идентифицирани са 83% от тях, срещу едва 50 %, установени чрез метода на анализ на проби от храчки.

Той също така помага и за започване на по-бързо лечение още от първия ден. Но въпреки лечението, проведено по-късно във втората група, прогресията на заболяването е в общи линии същата два и шест месеца по-късно .

Според професор Дхеда тестове, които изискват използване на сложни и скъпи системи не са непременно най-доброто решение навсякъде, но могат да бъдат полезни в страни като РЮА, която има подходяща здравна инфраструктура и където случаите на устойчивост на туберкулазата са важни, а пациентите се придържат слабо към лечението.

Хиляда от системите GeneXpert, разработени от американска лаборатория вече действат по света, според асоциацията "Лекари без граници", която помогна да бъдат въведен в няколко африкански и азиатски страни, пише АФП.

Проблемът с туберкулозата в Европа стои също остро. Това се вижда от писмена декларация, внесена в Европейския парламент за опасността от устойчивата на лекарствени средства туберкулоза за европейския регион. Депутати от различни парламентарни групи припомниха през април, че туберкулозата струва на Европейския съюз 750 милиона евро годишно и европейският регион отбелязва най-високи проценти на устойчива на полимедикаментозно лечение туберкулоза (MDR-TB) в света – почти 20 % от общата заболеваемост в световен мащаб.

Според СЗО ако "пътната карта за превенция и борба с устойчивата на лекарствени средства туберкулоза" в европейския регион за периода 2011-2015 г. не се приложи, икономическите загуби за региона ще възлязат на 12 милиарда щатски долара в рамките на пет години.

Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария е осигурил лечение на 23 хил. души за MDR-TB в Източна Европа и Централна Азия от 2002 г. насам и понастоящем този фонд няма надежден заместващ механизъм в региона.