Нови наводнения в Централна и Северна България са възможни в следствие от очаквани по-интензивни валежи и изпускане или преливане на язовири, предупреждават от Министерството на околната среда и водите.
Поредните проливни дъждове се очакват в петък и през почивните дни, уточняват от екоминистерството. По- значителни ще са над Стара планина.
Областните управители и кметовете на общините са уведомени за очакваната ситуация. Те трябва да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване да започне контролирано изпускане на води.
На 15 юни село Турия бе потопено от водите на придошлата река Турийска. Пострадаха къщите по поречието на реката в ниската част на населеното място. Според кмета на община Павел баня Станимир Радевски щетите нанесени от наводнението се оценяват към момента на близо половин милион лева.
Според кметицата на селото, причината за придошлите води, е поголовното изсичане на гората над село Турия. Неколкократно са правили протести и са писали писма до редица институции с искане сечта да бъде спряна, но това не се е случило. Кметицата разказа, че е говорила със стари хора на по 90 години от селото, които са й казали, че са валели доста по-обилни като количество и времетраене валежи, но никога не се е случвало това, което стана снощи. Заради изсичането на гората, няма какво да задържа водата и тя слиза право надолу в реката и образува голям водосбор.
По информация на метеоролозите от БАН и днес въздушната маса над страната остава неустойчива. В следобедните часове ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и на места ще превали и прегърми.