Първанова спечели лидерския пост при първото гласуване на извънредния VII-ми конгрес на партията, в който участваха 644 делегати. Претенденти да оглавят НДСВ бяха общо четирима кандидати. Делегатите на конгреса избраха евродепутата пред секретаря на НДСВ и председател на Младежкото НДСВ Стефан Кенов, Георги Найденов – председател на Съвета на НДСВ по икономика и финанси и Любка Качакова – общински съветник на НДСВ в СОС.

БГНЕС припомня, че след последните парламентарни избори председателят на НДСВ Христина Христова подаде оставка. На 25 октомври Христова бе гост в "Студио БГНЕС", където каза, че е поела своята отговорност за недоброто представяне на изборите през май, като е подала оставка. "Наследих партията от нейния създател Симеон Сакскобургготски, който е с големи международни контакти. Не е лесно да водиш партия като НДСВ в днешния момент. За съжаления се губят центристките и либерални политики. А на България й е нужна справедливост за слабите и насърчаване на икономиката", заяви Христина Христова пред водещата Дияна Тушева.

Д-р Антония Първанова е родена през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия "Гео Милев" с английски и немски език в Добрич, медицина и здравен мениджмънт във Варна, обществено здраве в Маастрихт, Холандия и здравна политика в Англия. Работи като педиатър, експерт и изследовател в областта на управлението на здравеопазването.

След кариерата си на лекар и научен сътрудник във Великобритания, д-р Първанова започва политическата си дейност. През 2001 и 2005 година е избрана за член на българския парламент от НДСВ. Тя е заместник-председател на комисията по здравеопазване и работи активно за общественото здраве и здравното законодателство на национално ниво. Д-р Първанова е инициатор на идеята за създаване на фонд "Ин витро". В резултат на това се раждат около 1500 деца годишно.

През 2005 година д-р Първанова е определена за евронаблюдател, а през 2009 е избрана за член на Европейския парламент, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е координатор на АЛДЕ в Комисията за правата на жените и равенството между половете, заместник-предсeдател на Комисията по енергетика и водни ресурси в евро-средиземноморската парламентарна асамблея, член е на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, на Делегацията за връзки с Канада, на Делегацията в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея, на Делегацията за връзки с държавите от Машрек, на Делегацията за връзки с Иран. Тя е единственият български член на Европейския парламент, който досега е номиниран от колегите си за "Евродепутат на годината".