Специалистът от Центъра за стратегически анализи Турция-Азия Джанер Санджактар, преподавател по международни в университета в Коджаели твърди, че решението на българското правителство да издигне преградни съоръжения в района на българо-турската граница е в резултат от различни причини.

В интервю за Анадолската агенция той казва следното: "Западните държави (главно Франция и Германия) упражняват натиск върху балканските държави да предприемат мерки срещу миграцията. България, която също попадна под ударите на тяхния "натиск", намери изход, като реши да издигне такава една стена".
Той подчертава, че миграционният поток, вследствие на безработицата, беднотата, гражданските войни и др. подобни фактори в африканските и близкоизточните страни може да се спре само с прилагането на мерки, насочени към преодоляване на причините, пораждащи нелегалната миграция.

"Но европейските държави и като цяло ЕС вместо да се борят срещу негативните фактори, пораждащи миграцията, предпочитат временни мерки - чрез силови и политически мерки, насочени към засилване на сигурността по границите, връщане на имигрантите обратно. България също се включи в тези "силови мерки" с решението за издигане на "стената" по протежение на 30 км. на турско-българската граница", казва той.

Според него за взимането на това решение от страна на българското правителство "заслуга" имат и крайните националистически тенденции.

"За българските крайни националисти главен виновник са турците в България и Турция и в тяхно лице виждат главния "враг" на България, за съжаление", казва Санджактар.

Турският анализатор прогнозира, че докато не се намерят решения на проблемите ще продължат да се издигат стени между съседните държави.