Около 32 000 евро средно дават руснаци, за да се сдобият с жилище в някои от курортите по Българското Черноморие. От бранша коментират, че напоследък се забелязва тенденция за засилване на интереса към луксозни първокласни имоти на по-високи цени.

Руснаците предпочитат Южното Черноморие като по-голямо е търсенето на юг от Бургас, към Созопол и Лозенец. Най-много се търсят апартаменти, но има интерес и към къщи в близост до морето.

Готовите жилища са сред предпочитаните от чужденците. Те обаче инвестират и в недовършени имоти заради възможността да изплащат на вноски. По този начин помагат на строителството по морето да се оттласне от дъното, коментират от имотния сектор.

Според експерти не може да се говори за отлив на руснаци, заради кризата в Украйна. Някои от тях може да са решили да отложат покупката на имот у нас, но не и да се откажат, предаде „Монитор“.

Най-голям интерес през миналата година руснаците са проявили към мебелираните апартаменти не по-далеч от 1 км от брега на цена около 30 000 евро. Освен по-ниските цени, предимството за страната ни в сравнение с други балкански държави е възможността да се плаща и в брой. Това е особено подходящо за руските държавни служители, на които е забранено да имат имоти зад граница.