На провелото се в края на миналата седмица заседание на ОбС - Каварна, съветниците са дали "зелена светлина" на втория голям инвестиционен проект, който ще се реализира на територията на общината - строителството на цех за преработка на миди и риба, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев.

"Инвестицията е на "Бляк Сий Шелс" ООД, която има най-голямото мидено поле в залива на Каварна. Годишно фирмата произвежда около 3 хил. т миди. Сега ще разширят своята дейност, като на терен, който бе одобрен на сесията, с площ от около 7 дка, ще изградят модерен цех за преработка на миди и риба. С реализацията на проекта, чиято стойност е 3 млн. евро, ще бъдат разкрити 40 работни места", заяви Цонев.

Той допълни, че това е втората фаза от реализацията на инвестиционния план на фирмата, чийто мажоритарен собственик са представители на ирландския бизнес. Намерението им било след това да доизградят буна 3 в залива на Каварна, като така се оформи модерно рибарско пристанище, а в съседство на терен от около 2 дка пък бъде изградено модерно рибарско селище от рибарите от сдружение "Черноморски изгрев". Като последен етап фирмата предвиждала да извърши и брегоукрепителни мероприятия с издигането на стена под нос Чиракман.

"Реализирането на този проект дава чудесна възможност и за рибарите от Каварна, защото те ще получат т. нар. BG номер, който ще им дава правото да изнасят продукцията си в чужбина. Цехът ще изнася преработени миди и риба в страни от цял свят - както близките Украйна, така и в страни от близкия и далечен Изток - Катар, Южна Корея и други", каза още Цонев.

Очаква се изграждането на цеха да започне догодина, а пускането му в експлоатация да стане в края на 2014 г.

"Общо три големи инвестиционни проекта се реализират на територията на общината, с които ще се осигурят около 400 работни места. Освен този проект се работи по още един за аквакултури, с който ще се разкрият 150 работни места, а от ноември работа в най-голямата овощна градина на площ от 900 дка край Българево ще започнат 200 души", добави още Цонев.