Болниците ще си получат 100% от парите, но разликата до пълните суми е вероятно да бъде компенсирана от бюджета за следващата година. Това обясни здравният министър Таня Андреева във „Всяка неделя“ по Нова телевизия.

„Не мога да знам какво касата принуждава директорите на болниците, надявам се да не е така“, отговори Андреева по повод информацията, че директорите на болниците са били принуждавани да подписват анекси за получаване на 80% от парите за лечение.

„Това е една предизвестена история“, допълни тя по темата за нестигащите средства в НЗОК за плащане на болниците. Андреева посочи, че бюджетът на болниците е бил разписан за 10 месеца и е било ясно, че ще има преразход, което по думите й е било обявено и от лекарския съюз.

„Тази система беше неуправлявана през тези години, аз мисля че това беше един предизвестен край“, коментира здравният министър.

Големите болници са в много тежко положение и пред фалит, смята още Андреева.

„Очевидно в последните години са хвърлени големи усилия да бъдат фалирани университетските болници, като тази в Стара Загора. Надявам се да няма нарочни усилия, защото това да фалираш университетски болница минава границите на здравия разум

Тя изрази надежда, че лекарите няма да излязат на обявения за 15 ноември протест.

По отношение на опитите за връщане на либералния режим за пушене в заведенията министър Андреева коментира, че „това е отвратително“.